Nenad Vetma

Kontakt podaci:
Bukovčeva 20, HR-21000 Split, mob: +385 98 244 755

Datum rođenja:
05.04.1960.g.

Bračno stanje:
oženjen, dvoje djece

Nacionalnost / državljanstvo:
Hrvat / Hrvatsko

Životopis

Nenad Vetma je rođen u Splitu 05.04.1960. godine. Od rođenja pa do danas živi na Bačvicama u blizini teniskih terena TK Split. Od pete godine života počinje sa svakodnevnim teniskim treningom, a s početkom osnovne škole pohađa gitaru u glazbenoj školi Josip Hatze Split.

Nakon mnogobrojnih uspjeha na domaćim i europskim teniskim terenima (višestruki državni prvak u svim juniorskim konkurencijama i član državne reprezentacije u razdoblju od 1974. do 1978.), ipak ne odustaje od glazbe. Istovremeno počinje svirati solo gitaru u mandolinskom orkestru KUD Filip Dević i potom, pohađajući gimnaziju Vladimir Nazor u Splitu, osniva i svoju prvu grupu.

1979. godine odlazi u Njemačku kao profesionalni tenisač i trener gdje boravi punih osam godina. Velika nostalgija za rodnim krajem i ponuda Zdenka Runjića da pjeva na “Splitskom festivalu zabavne glazbe ’87.” dovela ga je u svijet profesionalne glazbe, sa pjesmom “Zavičajna” Z. Runjića i J. Fiamenga, zauvijek u domovinu.

1989. izdaje prvi LP i kasetu pod nazivom velikog mega hita “Boliš me dušo” platinastog tiraža. Od tada počinje njegova profesionalna glazbena karijera.

1990. LP “Neću život u tuđini” zlatnog tiraža na neki način je i usmjerio glazbenu karijeru ka dijaspori.

Do danas izdaje 16 projekata. Mnogobrojne turneje po Australiji, USA, Kanadi nisu ga sprječile da, pogotovo za vrijeme domovinskog rata, nastupa na raznim dobrotvornim koncertima diljem Hrvatske (preko 200).

Nastupa i na svim festivalima u Hrvatskoj i dijaspori svake godine bez pauze te je medijski stalno prisutan na HTV-u i radiju, lokalnim TV i radio postajama, dnevnom i tjednom tisku.

CD “Zalij to cvijeće”, izdanje Dancing Bear 2010. vraća Vetmu nakon duge pauze u sam vrh Hrvatskih top ljestvica. Obara osobni rekord od 48 sedmica na HR Top-u 20 s istoimenom pjesmom. Autorska pjesma “Ljubav” za koju je i snimio vrhunski video uradak, a u isto vrijeme nalazi se na HR Top-u 20 čak 28 sedmica. Na većini lokalnih radio postaja osvaja i 1. mjesto.

“Zlatna kolekcija”, dvostruki CD u izdanju CroRec 2012.osvježava njegovo djelovanje u cijeloj karijeri. Mnogobrojni hitovi i velika potražnja za istim, daju mu snagu za izradu novog projekta.

CD “Ne umire pisma” Izdanje-CroRec 2016. in memoriam Vinko Coce, je sažetak svih najljepših pjesama o Dalmaciji koje je otpjevao do danas. 6 mjeseci je bez prekida na HR-top ljestvicama u Hrvatskoj i dijaspori. Suradnja sa kompozitorima Milivoj Balić, Srećko Boban i aranžerom Ante Toni Lasan cijelom projektu daju jednu zaokruženu i kvalitetnu Dalmatinsku cjelinu. Spot “NE UMIRE PISMA” sa klapom Trogir, napravljen je kao vrhunska video razglednica Trogira u ljetu 2016.g. sa originalnim izvođačima. Ekskluziva za izradu video spotova povjerena je Tinu Bilandžiću i njegovoj kući “Kockica”. Pjesmu“Konavoka” autorski potpisuje Nenad Vetma i Bratislav Zlatanović, a video spot snimljen je u mjestu Župa Dubrovačka-Cavtat, Konavale. Hit singl “Busola” sa MHJ – Opuzen 2018. za koji je snimljen spot, na različitim lokacijama otoka Hvara, doživio je nominaciju “Porina” u kategoriji Najbolje pjesme, Najbolje muške interpretacije i Najboljeg aranžmana.

2019.g. se pojavljuje sa pjesmom “Jabuka” i osvaja 2. nagradu stručnog žirija, a 2020.g. osvaja GRAND PRIX sa pjesmom “Za tobon je zaplakalo vrime”, autora Miha Marušića.

2021.g. izdaje novi CD “MOJE PJESME, MOJI SNOVI” autorski potpisan od Milivoja Balića, a sve aranžmane potpisuje stalni aranžer Ante Toni Lasan. Istoimeni CD je na svim Hrvatskim top ljestvicama te je u rekordnom roku prodan u zlatnom tiražu.

2023.g. nova pjesma “Anđel moj si ti” u rekordnom vremenu doživjela je  veliki uspjeh na Hrvstakim i stranim Top ljestvicam, kao najava novog CD-a “PJESME BEZ GRANICA”.

Spontanost i jednostavnost Nenada Vetme, uvjerljivi baritonski vokal te raznoliki domaći i strani izbor pjesama u live nastupima ne začuđuju kad mu se doda epitet hrvatski Tom Jones.